Jak naostrzyć noże ceramiczne

Wybierając noże ceramiczne do kuchni należy rozważyć kilka kwestii. Przede wszystkim nóż z ceramicznym ostrzem nie może być zmywany w zmywarce, nie wolno go również stosować do przecinania zamarzniętych produktów jednak nie ze względu na szybkie stępienie, a z powodu możliwości złamania ostrza. Podobnie ostrożnie należy postępować przy krojeniu nożem – niewskazane jest jego stosowanie na twardych, kamiennych względnie szklanych, deskach. Należy także uważać, aby nóż nie upadł na twardą podłogę, nawet z niewielkiej wysokości. Ale czy można je ostrzyć?

Dożywotnia gwarancja producenta

Jeśli nóż ceramiczny jest dobrym nożem firmowym, wówczas producent udziela na niego kilkuletniej gwarancji w zakresie ostrzenia. W praktyce oznacza to, że raz na kilka lat może być wskazane oddanie noża do specjalistycznego punktu rekomendowanego przez producenta, aby nóż naostrzyć. Do ostrzenia noży ceramicznych zalecane są tarcze diamentowe. Warto jednak zwrócić uwagę na materiał, z jakiego wykonane jest ostrze – noże tańsze mogą być klasycznymi nożami ze stalowym ostrzem, które jest dodatkowo pokryte cienką warstwą ceramiki. Takie ostrza zachowują się nieco inaczej niż ostrza wykonane w całości z ceramiki.