Przyda się w każdej kuchni

Gulasz, bigos, potrawa wegetariańska, a nawet popularne przy obecnym tempie życia dania jednogarnkowe – przygotowanie każdego z nich nie będzie problemem, jeśli mamy kuchenną brytfannę. To również nieodzowne wsparcie, gdy chcemy podać wykwintne pieczenie i różnego rodzaju duszone mięsa.

Każda ma swoją specjalność

Brytfanny dostępne na rynku różnią się między sobą materiałem wykonania i wielkością. Szklane, żaroodporne nadają się do pieczenia mięs, zapiekanek, a nawet ciasta. Po aluminiowe lub stalowe naczynie z rusztem najlepiej sięgnąć, gdy mamy ochotę na soczysty drób z chrupiącą skórką. Garnek rzymski, czyli brytfanna gliniana to propozycja, którą warto wykorzystać przygotowując nie tylko mięso i zapiekanki, ale również chleb. Zarówno w piekarniku, jak i na kuchence swoje zadanie spełni naczynie emaliowane. Idealnie nadaje się ono do przygotowaniu wszelkich potrawek mięsnych i gulaszu. Najpopularniejsze i najczęściej wybierane są brytfanny aluminiowe, z którymi łatwo jest przygotować delikatne dania. Wielkość każdego rodzaju naczyń można dopasować do ilości osób, które będą jadły potrawy w nich przygotowane. Warto też wziąć pod uwagę, czy do brytfanny trafi mięso rozdrobnione, czy w dużym kawałku.