Bez patelni trudno sobie wyobrazić dobrze funkcjonującą kuchnię. I nie ma tu znaczenia, czy gotowanie to jedynie przygotowanie posiłków dla rodziny, czy może profesjonalna działalność restauracyjna. Dużym ułatwieniem w obydwu przypadkach będzie patelnia ceramiczna, która niewątpliwie zrewolucjonizowała podejście do smażenia.
Dlaczego powłoka ceramiczna jest lepsza niż teflon?
W przeciwieństwie do teflonu powłoka ceramiczna nie jest podatna na zarysowania czy zniszczenie w czasie zmywania. Patelnie ceramiczne można również zmywać w zmywarkach, ale warto w tym przypadku przeczytać rekomendację producenta. Taka patelnia nagrzewa się bardzo szybko i równomiernie, zatem potrzeba mniej energii, aby z niej korzystać. Jej dodatkowymi atutami są m.in. odporność na działanie bardzo wysokich i bardzo niskich temperatur – można jej używać zarówno przy +400 stopniach, jak i przy -20. Jednak tutaj ważne jest, aby patelnia nie miała do czynienia z gwałtownymi zmianami temperatur – polanie zimną wodą gorącej patelni może się skończyć jej zniszczeniem. Za to można na niej smażyć bez tłuszczu.
W tych patelniach ważne są także dodatki: specjalne rączki, które ułatwiają przenoszenie potrawy czy rączki składane, aby patelnia zajmowała jak najmniej miejsca.