Przyborów i akcesoriów do kuchni jest całe mnóstwo. Od jakiegoś czasu coraz większą popularnością cieszą się np. patelnie kuchenne do piekarnika. Pozwalają one na przygotowywanie potraw, które wymagają zarówno smażenia, jak i zapiekania.
zdjęcie patelni: ostry-sklep.pl
Żeliwna, stalowa czy aluminiowa
Nie każda sprzedawana w sklepie patelnia kuchenna nadaje się do użycia w piekarniku. Zwykle producent oznacza o maksymalnym stopniu nagrzewania naczynia. Taki produkt musi być wykonany z materiału odpornego na wysokie temperatury. Dużą popularnością cieszą się patelnie aluminiowe. Są one wytrzymałe, odporne na rdzę i łatwe do czyszczenia. Jednak można je ogrzewać jedynie do 180 stopni Celsjusza. Nieco bardziej wytrzymałe są patelnie żeliwne. Jednak wymagają szczególnej pielęgnacji. Nadają się do ogrzewania do temperatury 220 stopni Celsjusza. Do 260 stopni Celsjusza można nagrzewać natomiast patelnie stalowe.
Uchwyt
Patelnie przeznaczone do piekarnika muszą być wyposażone także w specjalny uchwyt. Z oczywistych względów nie może być on drewniany czy plastikowy. Dobrym rozwiązaniem są w tym przypadku modele z odczepianą rączką, Sam uchwyt musi być stabilny i pewny. Kolejną istotną rzeczą jest rozmiar patelni, która musi zmieścić się w piekarniku.