Choć jeszcze kilkanaście lat temu w zasadzie jedyną opcja, Jeśli chodzi o gotowanie w kuchni było wykorzystywanie gazu, to wraz z nowo powstającymi budynkami gaz zaczął troszeczkę tracić popularność. Tak powszechna niedawno moda na tak zwane euro-kuchnie sprawiła, że zamiast tradycyjnego gazu powszechnie zaczęto instalować kuchenki elektryczne. Część bardziej świadomych użytkowników, znających zalety gotowania na kuchenkach indukcyjnych wybierała takie rozwiązania zamiast gazu lub tradycyjnych kuchenek elektrycznych. Problem pojawił się, kiedy na przykład przeprowadziliśmy się do nowego mieszkania i w poprzednim mieliśmy kuchenkę gazową, a w nowym wybraliśmy nowoczesną kuchenkę indukcyjną. Okazuje się bowiem, że większość tradycyjnych garnków, które świetnie sprawdzały się na kuchence gazowej, na indukcji w ogóle nie chcą działać. Pozostaje zatem albo wymiana wszystkich naszych garnków, albo wcześniejszy, uważniejszy ich wybór.
Potęga uniwersalności
Okazuje się bowiem, że wiele garnków – i to niekoniecznie tych najdroższych, gdyż jeśli chodzi o garnki Gerlach: https://ostry-sklep.pl/garnki-gerlach – wystarcza tu nawet najtańsza linia Simple – zostało zaprojektowanych z myślą o korzystaniu z nich na różnego rodzaju kuchenkach. Jest to możliwe dzięki wykorzystywaniu bardzo grubego, trójwarstwowego dna, w które wbudowano specjalny dysk aluminiowy. Dzięki niemu bowiem nie tylko możliwe jest wykorzystywanie garnków na praktycznie wszystkich źródłach ciepła, łącznie z kuchenkami indukcyjnymi, ale również w przypadku korzystania z tradycyjnych kuchenek możemy liczyć na skrócenie czasu przygotowania potraw i oszczędność energii.