Pomysł na ciasto marchewkowe

Wiele osób kojarzy jedzenie marchewki z byciem na diecie, szczególnie w połączeniu z sałatą. Z całą pewnością warzywo to stanowi świetną przekąskę, która jest smaczna i niskokaloryczna. Marchewka wspaniale sprawdza się nie tylko w daniach wytrawnych, ale także w słodkich deserach. Idealnie nadaje się do przygotowania wybornego ciasta marchewkowego – zobacz przepis w mniammniam.com. Jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji spróbować tego wyśmienitego ciasta, to czas najwyższy to nadrobić.

Pomysł na ciasto marchewkowe

Osoby, które miały okazję posmakować ciasta marchewkowego, dobrze wiedzą, jakie jest ono smaczne. Podobnie zresztą jest z ciastami, do zrobienia których sięgnięto po cukinię czy nawet dynię. Jak najbardziej warto poeksperymentować w kuchni i spróbować czegoś nowego, tym bardziej że ciastko z marchewki jest wyborne. Do jego wykonania potrzebować będziemy pięciu jajek, kostki masła, półtorej szklanki cukru, dwóch szklanek mąki, pół szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczki cynamonu mielonego, dwóch szklanek startej marchewki i półtorej szklanki cukru pudru.

Wykonanie: marchewkę dobrze myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na tarce z małymi otworami. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie masła i przestudzenie go. W misce umieszczamy cynamon i proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Następnie przechodzimy do ucierania jajek z cukrem, aż do uzyskania puszystej masy. Najlepiej jest posłużyć się mikserem. Teraz można dodać roztopione masło i startą marchewkę, nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę i nie przestajemy miksować, aż wszystkie nasze składniki ładnie się połączą i stworzą jednolitą masę.

Jeśli nasza masa na ciasto jest już gotowa, możemy przejść do przygotowania blachy. Powinna ona być natłuszczona i posypana bułką tartą, dzięki czemu unikniemy nieprzyjemnej sytuacji w postaci przyklejonego ciasta do blaszki. Do tak przygotowanej blachy wlewamy nasze ciasto, które pieczemy przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Po upieczeniu ciasto należy pozostawić do przestygnięcia, po czym można posypać jego wierzch cukrem pudrem.