Każdy z szefów kuchni posiada niemałą kolekcję noży, która z powodzeniem mogłaby zasilić niejedną kuchnię. Na szczęście do domowych zastosowań wystarczy kilka podstawowych modeli, ale bez nich trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek gotowanie czy przyrządzanie posiłków.
Przede wszystkim powinniśmy mieć w kuchni nóż do chleba. Jego ostrze posiada charakterystyczne ząbki, które poradzą sobie nawet z bardzo świeżym chlebem a my będziemy się cieszyć łatwym i szybkim krojeniem.
Kolejną pozycją, którą powinna zawierać każda kuchnia są krótkie noże czyli jarzyniaki. Mały i zgrabny znacząco przyśpieszy obieranie warzyw i owoców. Ze względu na swoje niewielkie wymiary nie będzie męczący nawet przy długim i żmudnym przygotowywaniu składników.
Listę obowiązkowych noży zamyka nóż szefa kuchni, który jest bardzo wszechstronny. Służy do krojenia oraz siekania. Noże tego typu powinny mieć sztywne ostrze z charakterystyczną brodą, czyli ostrzem na tyle nisko położonym, że wystaje nieco zza rękojeści, co sprawia, że krojenie jest znacznie wygodniejsze.
Warto pamiętać, że dobry nóż nie może być tani. Oczywiście, nie warto inwestować w bardzo drogie noże, jeżeli nie jesteśmy profesjonalistami, ale mimo wszystko lepiej zapłacić więcej niż mniej.