Krojenie mięsa i dzielenie go na mniejsze części to prawdziwe wyzwanie nie tylko dla każdego szefa kuchni, ale również amatora gotowania. Aby zatem poradzić sobie z każdym rodzajem mięsa, warto zaopatrzyć się w odpowiednie noże gerlach, przy pomocy których będzie można poradzić sobie nawet z twardymi kośćmi. Jakich zatem noży gerlach do mięsa nie powinno zabraknąć w kuchni?
Nóż do trybowania
Wprawdzie nazwa tego noża wielu osobom nic nie mówi, jednak warto wiedzieć o tym, iż nóż do trybowania sprawdza się bardzo dobrze w przypadku włóknistego mięsa, ponieważ nie szarpie jego krawędzi i pomaga idealnie oddzielić mięso od kości, co oczywiście nie jest łatwym zadaniem.
Nóż do filetowania
Taki nóż sprawdza się idealnie nie tylko w przypadku ryb, ale również niektórych mięs. Przy jego pomocy można wyfiletować np. kurczaka oddzielając go idealnie od kości i krojąc na cienkie plasterki, z których można przyrządzić kotlet lub roladę.
Nóż do steków
Choć swoim wyglądem przypomina tradycyjny nóż stołowy, to jednak jest dużo bardziej funkcjonalny. Dzięki ząbkowanemu ostrzu bardzo dobrze sprawdza się w przypadku mięsa grillowanego lub smażonego, ponieważ nie szarpie krawędzi mięsa, ułatwiając tym samym krojenie go na mniejsze kawałki.